20 Vragen over Tai Chi Tao

Tekst: Marga Veldkamp, Tai Chi Tao-docent

Waar komt Tai Chi vandaan?

Tai Chi Komt uit China en is al duizenden jaren oud. Het is bekend dat niet alleen de Chinese monniken,maar ook de Chinese veldheren Tai Chi toepasten.Ook werd in rijke Chinese families veel aan Tai Chi gedaan. Hierdoor zijn in de loop der eeuwen verschillende vormen en stijlen ontstaan, waarvan er een aantal naar het Westen overwaaide.

Welke verschillende vormen van Tai Chi zijn er?

De toevoeging achter de woorden Tai Chi geeft de vorm of stijl aan.
Zo kennen we Tai Chi Chuan, de sportieve vorm waarin ook kampioenschappen en wedstrijden worden gehouden.
Tai Chi Zen is meer meditatieve vorm.

De vorm die wij beoefenen is Tai Chi Tao, gericht op gezondheid, welzijn en ontspanning. Tai Chi Tao onderscheidt zich van de andere vormen door dat het is aan te passen aan de mogelijkheden van de deelnemers.

Hoe ontstond Tai Chi Tao?

In ons land begon Jan Kraak, Tai Chi Tao-leraar uit Hardenberg al in de jaren ’70 met Tai Chi. Hij verdiepte zich in de vrije vorm van de Tai Chi en al snel bleek deze vorm bijzonder effectief te zijn voor mensen met fysieke en / of psychische klachten.

In het begin jaren ’90 is de naam Tai Chi Tao ontstaan, om duidelijk te maken dat deze vorm van Tai Chi geheel anders is en werkt als de meeste, meer bekende vormen van Tai Chi. Inmiddels zijn er ruim 150 leraren verspreid over Nederland en één in Zwitserland die Tai Chi Tao-lessen geven (al of niet speciaal voor mensen met een chronische aandoening).

Deze leraren hebben zich verenigd in De Oostelijke Groep van Tai Chi Tao-leraren’. Hun cursisten zijn enthousiast over het effect van de oefeningen op hun lichamelijk geestelijk welzijn, vaak tot hun eigen verbazing.

Hoe komt het dat Tai Chi Tao zo'n positief effect heeft?

Bij Tai Chi Tao gaat het om te beginnen om rust en ontspanning. Mensen moeten niets, mogen zichzelf niet forceren in de bewegingen, en mogen gaan zitten als ze moe worden. Verder kunnen de bewegingen aanpassen aan wat zij kunnen. Dat geeft iemand al heel veel ruimte en rust. De Tai Chi Tao-benadering laat mensen in hun waarde, accepteert hen met hun beperkingen. Ook worden Qi Gong- gezondheids- en energie- oefeningen toegepast. Tijdens de lessen wordt niet aan de conditie gewerkt, worden geen spieren getraind en het uithoudingsvermogen niet getest.

Waarom geven anderen oefenvormen minder resultaten?

Het is bekend dat mensen bij de meeste bewegings- of therapievormen hun spieren moeten trainen. Hierbij ligt de nadruk op de conditie en moet men vooral ‘scoren’. Men wordt aan gespoord te ‘vechten’ om het oude patroon weer op te pakken. Als dit niet lukt, geeft dat een gevoel van onmacht en minderwaardigheid. Men haakt teleurgesteld gedesillusioneerd af.

Waarom geeft Tai Chi Tao wel goede resultaten?

Tai Chi Tao werkt meer met energieën en niet zo zeer met spieren. Door de bewegingen die je maakt, leer je voelen: je lichaam de beperking hiervan, je persoonlijke grenzen en vooral het respecteren daarvan. Je leraar/lerares Tai Chi Tao leidt je stap voor stap verder. In deze periode van bewustwording ontdek je ook de energiestroom in je lichaam en dat het belangrijk is om thuis dagelijks oefeningen te doen. Je lichaamsenergie heeft elke dag een duwtje nodig om te blijven stromen, net zoals een vliegwiel blijft draaien als het een zetje krijgt.

Wat moet ik me voorstellen bij de energiestroom?

Het werken met energieën is een oosterse denkwijze. Dat wij westerlingen daar onwennig tegenover staan, wil niet zeggen dat het niet bestaat. Energie stroomt door energiebanen, ook wel meridianen genoemd, van elk mens. Ze lopen door het hele lichaam. Ze worden ook gebruikt bij de acupunctuur. De energiebanen vormen een onzichtbaar, maar wel meetbaar, stelsel, te vergelijken met het zenuwstelsel en de bloedbanen. In de oude Chinese geschriften komen al beschrijvingen van de energiebanen voor. Mensen die aan Tai Chi Tao doen, kunnen vaak na een aantal lessen de energie voelen stromen.

Welke functie hebben de energiebanen in het lichaam?

De energiebanen voorzien het lichaam van energie. Dit is belangrijk voor het goed functioneren van zowel lichaam en geest. Door allerlei omstandigheden kunnen er blokkades ontstaan in de energiebanen, waardoor het betreffende orgaan of lichaamsdeel niet voldoende energie krijgt.

Hoe ontstaan blokkades?

Blokkades kunnen op allerlei manieren ontstaan. Denk aan karakter, erfelijkheid, aanleg, werk, voedingspatroon, vitaminetekort, leef en woonomstandigheden, strenge leefregels, trauma’s, niet kunnen loslaten van emotionele zaken enz. Volgens de Chinese geneeskunde ontstaan fysieke problemen door allerlei dingen die blokkades veroorzaken. Het is altijd een optelsom van verschillende dingen en kent zelden één oorzaak. Dit betekent niet dat dit een bevestiging is van het maar al te vaak gehoorde ‘het zit tussen de oren’!

Hoe heffen we de blokkades weer op?

Het opheffen van blokkades kan op allerlei manieren gebeuren: acupunctuur, acupressuur, shiatsu, voetreflexologie enz. Tai Chi Tao is op langere termijn de meest effectieve methode, omdat je het zelf doet. Door de langzame Tai Chi Tao bewegingen komt de energiestroom weer op gang . Hierdoor worden de blokkades in de energiebanen opgeheven. Als gevolg hiervan krijg je meer energie, zit je lekkerder in je vel en wordt je hoofd helderder.

Hoe gaat het dan verder?

De eerste ervaringen tijdens of na de Tai Chi Tao-lessen maken mensen erg enthousiast. Dit werkt sterk motiverend om de oefeningen thuis ook te doen. Mensen die er dagelijks mee bezig zijn, zien hun lichamelijke en geestelijke klachten afnemen.

Hoeveel lessen moet je volgen om effect te zien?

Dat is individueel. Het hangt er van af wat je zelf wilt. Ga er vanuit dat je er jaren over hebt gedaan om bepaalde fysieke klachten te ontwikkelen. Deze zijn niet zomaar verdwenen. Neem er de tijd voor. Ga samen met je leraar/lerares op weg. Hou er rekening mee dat verbeteringen langzaam op gang komen. Belangrijk is dagelijks Tai Chi Tao te doen! Breng elke dag je energiestroom op gang en doe er je voordeel mee.

Wat verandert er dan?

Tai Chi Tao volgt de natuurlijke weg. Als je er mee bezig bent, kun je na verloop van tijd veranderingen in jezelf ontdekken. Dat gaat op een natuurlijke manier. Als je lichaam beter gaat functioneren, voel je je ook geestelijk prettiger. Het is een bewustwordingsproces. Je leert afstand nemen: je kunt jezelf, je situatie en je omgeving beter overzien.

Kun je Tai Chi Tao ook uit een boek leren?

Het is moeilijk jezelf vanaf papier oefeningen aan te leren. Het volgen van lessen is belangrijk, omdat je de steun van je leraar/lerares nodig hebt . Je leert ook hoe je thuis kunt aanpakken. Het onderlinge contact in de groep is vaak veelzijdig en de sfeer prettig. Mensen kunnen elkaar stimuleren en waardevolle tips doorgeven. Tijdens de les komt veel energie vrij die de hele groep goed doet.

Moet je Tai Chi Tao altijd blijven doen?

De ervaring leert dat de meeste mensen die Tai Chi Tao doen, er mee bezig blijven. Wie het positieve effect van Tai Chi Tao heeft ervaren, Kijkt ’s morgens uit naar een half uurtje energie opdoen, of natuurlijk op een tijdstip dat je het beste uitkomt. Elke dag oefenen lijkt een moeilijke opgave, maar bekijk het per dag. Er zijn zoveel dingen die je dagelijks doet: wassen, douchen, eten (zelfs drie keer), tandenpoetsen en ga zo maar door. Je hoeft ook niet meteen zo lang te oefenen, je kunt het langzaam opbouwen.Je begint bijvoorbeeld met een of anderhalve minuut en bouwt het dan in je eigen tempo op.

Tai Chi Tao gericht toepasbaar?

Tai Chi Tao oefeningen zijn zeker gericht toe te passen. Er zijn bijvoorbeeld oefeningen voor schouders, handen, knieën of benen. Dagen met veel werkdruk, winkelen of een feest zijn beter te hanteren als je vooraf wat oefeningen doet. Neem de tijd voor je zelf. Sta er iets eerder voor op en je dag verloopt een stuk beter.

Ook aan het einde van een drukke dag is het heerlijk een paar oefeningen te doen om de vermoeidheid te verdrijven.

Wordt het op den duur niet saai?

Wie elke dag met Tai Chi Tao bezig is, ontdekt dat het een bewegingskunst is.

Oefeningen worden dansende bewegingen, die licht en vloeiend zijn. Het is altijd prettig om te doen en nooit saai. Tijdens de lessen brengt een leraar/ lerares natuurlijk afwisseling in het les programma, zodat je veel keus hebt als je thuis oefent.

Werkt het ook bij mensen die depressief zijn?

Ja. Met de Tai Chi Tao breng je lichaam en geest in balans. Het lichaam gaat beter functioneren, en dat geldt ook voor de hersenen. Je gaat positiever denken. Mensen met Tai Chi Tao-ervaring zeggen dat ze evenwichtiger zijn geworden, beter functioneren.

Voor leraren/leraressen is het prachtig om te zien hoe mensen, vaak al na een half jaar, veranderen in positieve zin.

Kun je chronische klachten verbeteren met Tai Chi Tao?

Dat kan. Bepaal dan eerst een doel dat ver weg ligt en ‘vergeet’ het weer. Hou vervolgens een doel voor ogen dat dichterbij ligt, zoals je slaappatroon verbeteren, je evenwicht herstellen of meer ruimte voor jezelf creëren. Werk elke dag aan jezelf met je Tai Chi Tao-oefeningen. Praat op moeilijke momenten regelmatig met je leraar/lerares.

Zo kom je stapje voor stapje dichter bij je eerste doel. Heb je dat bereikt, bepaal dan je volgende doel. Je zult zien dat je zo, op een natuurlijke wijze, steeds verder op weg komt naar je verste doel. Trek hiervoor onbepaalde tijd uit. Veranderen gaat niet vandaag op morgen, dat heeft tijd nodig. ‘Hersens zijn lui’ zeggen de Chinezen.

Moet je er in geloven?

Alsjeblieft niet! Tai Chi Tao is een bewegingsleer geen geloof. Als je je welzijn wilt verbeteren, moet je er echter wel iets voor willen doen! Begin vandaag nog! Geniet elke dag van je Tai Chi Tao oefeningen. Na verloop van tijd sta je versteld van jezelf!

Heb je nog een vraag?